fakti.bgфото: BulBG, УикипедияНа 11 август 1882 г. в Пазарджик се ражда

...
fakti.bgфото: BulBG, УикипедияНа 11 август 1882 г. в Пазарджик се ражда
Коментари Харесай

11 август 1882 г. Ражда се Кимон Георгиев

fakti.bg

фото: BulBG, Уикипедия

На 11 август 1882 година в Пазарджик се ражда момче. В ранните си години, то е известно измежду приятелчетата си като Гърка. Няколко десетилетия по-късно става един от основните политици в България.

Участник в три преврата. Спасител на Царство България. Гробокопач на парламентарната народна власт. Това са единствено част от оценките за личността на Кимон Георгиев.

Той се ражда на 11 август 1882 година в Пазарджик. Син е на непретенциозен държавен служител и майка - гъркиня, заради което получава и прякора Гърка. Завършва Военното учебно заведение в София през 1902 година Расте във военната подчиненост и по време на Балканската война е капитан и пълководец на рота в трети авариен полк. В Първата международна война е пълководец на тайфа в 27 пехотен полк. През 1916 година е ранен в окото на фронтовата линия, където се демонстрира като смел офицер.

Лепнато му е още едно нелицеприятно название " Кьоркимон ".

В началото на 1919 година е един от създателите на Военния съюз и член на централното му управление, а на 3 декември 1920 година е уволнен от армията като подполковник. Но Кимон Георгиев продължава да пораства във военната подчиненост, като след 9 септември 1944 година - на 1 ноември 1944 година е към този момент ген.-майор, а на 16 октомври 1946 година става и ген.-полковник от запаса (резерва), напомня Борислав Гърдев от уеб страницата Литернет.

Както и следва да се чака, кадровият боен Георгиев не утвърждава земеделските опити и е за мощна надпартийна власт. Той ефективно взе участие в основаването на Народния сговор на 15 март 1922 година, както и в ослепително извършения деветоюнски прелом против Стамболийски през 1923 година

Като един от водачите на Демократическия сговор е народен представител в 21-то и 22-то Общински народен съвет (1923-1931) и е даже транспортен министър в първия кабинет на Ляпчев от 4 януари 1926 до 3 март 1928 година Чел съм негови парламентарни речи от този интервал, включително и тази по оставката му, и мога да се съглася с казаното от Стефан Груев в " Корона от тръни ", че " Кимон беше добър оратор и по-представителен пред аудитория ", като, за разлика от Дамян Велчев " владееше себе си и възприятията си " и " беше непоколебим и придирчив с подчинените си ". Запомнил съм и декларацията на новото Отечествен фронт държавно управление от 9 септември 1944 година, която той чете с трептящ от неспокойствие креслив глас и която Георги Ламбрев пускаше всяка година на " забележителната дата " в рубриката си " България - каузи и документи " по БНР.

Оженил се късно за по-млада жена от заможна фамилия, Кимон Георгиев е примерен татко и брачен партньор.
 

 

Цялата публикация ТУК

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР